13/5 Καλεσμα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ

ΣΥΜΜΑΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ
ΧΑΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ

Αν στην εργασία προτάσσεις την συνεργασία αντί για τον ανταγωνισμό. Αν στις καθημερινές σου σχέσεις προτιμάς να μοιράζεσαι, αντί να αποκλείεις. Αν επιθυμείς να διαθέτεις τις ικανότητές σου για το κοινό καλό. Αν λειτουργείς με αλληλεγγύη προς τους άλλους. Αν είσαι ενεργός πολίτης και θέλεις να συμμετέχεις στις αποφάσεις που σε αφορούν. Αν έχεις βαθιά ανησυχία για την οικολογική κρίση και επιθυμείς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Αν πιστεύεις σε συλλογικές προσπάθειες για την επίλυση κοινών προβλημάτων. Αν έχεις απογοητευθεί από τις διαμεσολαβήσεις και θέλεις να πάρεις τα πράγματα στα χέρια σου. Αν λοιπόν είσαι κάτι από τα παραπάνω, τότε είσαι και εσύ μέρος της λύσης.

Η κρίση δεν αποκάλυψε μόνο αδιέξοδα. Ανέδειξε και μία κοινωνία, που αντιστέκεται και ανοίγει προοπτικές για την κάλυψη των αναγκών μας σε άλλη βάση από τα πιο απλά μέχρι τα πιο μεγάλα ζητήματα. Τα χρόνια της κρίσης ένας ολόκληρος άλλος κόσμος, αυτός της συνεργασίας, του μοιράσματος και της αλληλεγγύης, πέρασε στο προσκήνιο και έβαλε μπροστά την παραγωγή με βάση τα κοινά και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Σε όλη τη χώρα γεννήθηκαν πρωτοβουλίες σε κάθε πτυχή της παραγωγής, όπως δίκτυα διανομής παραδοσιακών σπόρων, συνεταιρισμοί αγροτών και οικοκοινότητες, οριζόντια δίκτυα αλληλεγγύης για την παροχή τροφής και αγορές χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία, κοινωνικά και συνεταιριστικά φροντιστήρια, ωδεία και παιδικοί σταθμοί, συνεταιριστικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, κοινοτικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, κινήσεις για την κοινωνική διαχείριση των απορριμάτων, ανοιχτά κοινοτικά και συνεταιριστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, κοινότητες παραγωγής ανοιχτής γνώσης και τεχνολογίας, κατειλημμένα εργοστάσια και χώροι δουλειάς, ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι και χώροι αλληλεγγύης προσφύγων και μεταναστών, κοινωνικοί συνεταιρισμοί σε κάθε τομέα της παραγωγής και της διανομής καθώς και κινήματα υπεράσπισης και επέκτασης των κοινών αγαθών.

Μέσα στην κρίση ένας άλλος κόσμος είναι πράγματι υπαρκτός. Ο ίδιος όμως αυτός κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει καθημερινά την σκληρή πραγματικότητα της φτώχειας, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης, της κυριαρχίας και της οικολογικής καταστροφής. Εμείς που βρεθήκαμε στη διοργάνωση του CommonsFest αλλά και στα παραγωγικά εγχειρήματα, στα κινήματα και στους αγώνες προτείνουμε την δημιουργία ενός σταθερού περιοδικού σημείου ανοιχτής συνάντησης ανθρώπων και συλλογικοτήτων για την ενίσχυση υπαρχόντων και την διαρκή παραγωγή νέων παραγωγικών και πολιτικών εγχειρημάτων με προσανατολισμό την βασισμένη στα κοινά κοινωνία. Επιδιώκουμε ένα τέτοιο σημείο συνάντησης να καταστεί θεσμός της ίδιας της κοινωνίας, λειτουργώντας ενδυναμωτικά και όχι καθηλωτικά για τους ανθρώπους, τις συλλογικότητες και τα δίκτυα που κάθε φορά θα συμμετέχουν στις εργασίες του. Επιθυμούμε δηλαδή μία νέα κοινωνική πρακτική, που θα χακάρουμε τις παλιές πολιτικές και παραγωγικές πρακτικές και θα στηρίζεται στο διαρκές πράττειν αδιαμεσολάβητης παραγωγής εγχειρημάτων, κινημάτων και πολιτικού λόγου.

Καλούμε λοιπόν όσους ενδιαφέρονται σε ανοιχτή συνέλευση για την συνδιαμόρφωση και συγκρότηση της πρωτοβουλίας για τη συμμαχία των κοινών

Σάββατο, 13 Μαίου 2017, 16:00

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Αθήνα

Η Οργανωτική Ομάδα
commons.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *